11 Mart 2008 Salı

twingo tasarım öyküsü

öncelikle : The Beskid 106
twingo'nun orjini 1980'lere, renault'un R4 adındaki minivanı geliştirmesine dayanır.
Véhicule Bas de Gamme projesi altında birçok konsept araç üretilmiştir. (Z * 1981-83, X49 * 1981-82, X44 * 1983-84 ve X45 * 1984-85). mevcut giriş seviyesi araçlardan daha az satmayacak, şirkete para getirecek bir araç yaratmak zor bir görevdir ve "w-60" adı verilen projenin geliştirilmesi durdurulur.The W60 Concept by Marcello Gandini (1986) :1987'de başkan Raymond Levy projeyi tekrar başlatmaya karar verir. kod adını "X-06" olarak değiştirir ve projenin yönetimini renault'a henüz katılmış olan Patrick Le Quément'e verir. bütçe 700 milyon dolardır. Patrick Le Quément'e W-60 projesinin birisi Gaston Juchet teması birisi Marcello Gandini tarafından tasarlanan 1:1 ölçek modelleri teslim edilir.
Patrick Le Quément projeye baştan beri inanmıştır ve kompakt tek hacimli bir araba fikrini geliştirir. içi dışı dikkatlice tasarlanmış, sadece bir taşıyıcı değil aynı zamanda bir ikon olacak, Espace modelinin başarısını devam ettirecek bir model.
Patrick Le Quément tarafından, dış tasarım ile Jean-Pierre Ploué, iç tasarım ile Gérard Gauvbry görevlendirilir. fakat genel ölçeğe, köşelerdeki tekerleklere, clio'dan daha geniş ön kısma ve kurbağa yüze bizzat kendisi karar verir.
arabanın final tasarımı 1988'de durdurulur. başta patron
Raymond Lévy olmak üzere şirket içinde tartışmalı yorumlara yol açar twingo tasarımı.
hayal kırıklığına uğrayan Patrick Le Quément patronuna şöyle bir not yollar: "en büyük risk, hiç risk almamaktır ve sizden soyu tükenen pazarlamaya karşı içgüdüsel tasarımı desteklemenizi rica ediyorum." Levy'nin cevabı kısa: "katılıyorum."
5 kasım 1992 (Mondial de l'Automobile in Paris) paris otomobil fuarında twingo
'nun örtüsü kaldırılır, bir anda talep görür ve 2240 sipariş formu doldurulur.
merkeze yerleştirilmiş gösterge paneli, sıradışı renkler, modüler iç mekan, bagj haci ve ön koltuk mesafesini arttırabilen raylı arka koltuk gibi özgün özelliklere sahiptir.
"Twingo" ismi, aracın aktif karakteri ve eğlence anlayışını vurgulayan "Twist"-"Swing"-"Tango" terimlerinin kombinasyonundan gelmektedir.
kaynak: car body design

Hiç yorum yok: